NHT

Pohjoismaiden pääkaupunkien (Helsinki, Tukholma, Oslo ja Kööpenhamina) välinen 300m kivääriammunnan perinneottelu eli lyhyesti NHT on tiettävästi vanhin Pohjoismiden pääkaupunkien välinen urheiluottelu. Ensimmäinen pääkaupunkien välinen ampumaottelu järjestettiin Tanskassa vuonna 1912. Helsinki liittyi Suomen itsenäistyttyä mukaan vuonna 1919. Kilpailu järjestettiin alkuvuosina kolmen ja nykyisin neljän vuoden välein. Kilpailu on nykymuodossaan kaksipäiväinen. Helsingin 20-henkinen joukkue on koostunut tavallisesti sekä konkareista että useista nuorista ampujista.

Aiemmin pääkilpailuna oli niin sanottu vaihtoasekilpailu. Siinä kilpailijat jaettiin neljän ampujan ryhmiin – yksi jokaisesta pääkaupungista. Kukin ampui 15 laukausta ryhmän jokaisella kiväärillä.

Viime aikoina aseet ovat olleet usein samanmerkkisiä, eikä kilpailumuodolla ole ollut enää sitä mielekkyyttä kuin vuosikymmeniä sitten, jolloin maiden aseet poikkesivat melkoisesti toisistaan. Nyt pääkilpailuna on normaali 300 m vakiokivääri 60 laukausta makuulta. Kahdenkymmenen ampujan joukkueessa huomioidaan kahdeksantoista parhaan tulos. Pääkilpailun ohella kisatapahtumassa oli useita muitakin kilpailuja, sekä kahden kaupungin välisiä kisoja että joukkueiden johtajien kilpailuja.

Teksti: Matti Erkkilä